+371 6736 5555

Dzīvojamo telpu īres tirgū dominē dzīvokļu deficīts

  • Septembra sākums skaidri norāda uz dzīvojamo telpu īres tirgus nepietiekamību, tā kā milzīgais pieprasījums pēc kvalitatīviem mājokļiem ir pārsniedzis piedāvājumu. Kā norāda nekustamo īpašumu kompānijas ARCO REAL ESTATE īres departamenta vadītājs DZINTARS BĒRZIŅŠ, mācību gada sākums, kad pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgā vietējo un ārvalstu studentu lokā ir īpaši izteikts, deformē īres tirgu, kāpinot cenas un veidojot garas īrēt gribētāju rindas.


Ārvalstu studenti, izvēloties dzīvesvietu mācību periodam, priekšroku dod kvalitatīviem dzīvokļiem Vecrīgā. Pieprasījumu pēc vecpilsētā esošiem apartamentiem studenti skaidro ar izdevīgo atrašanās vietu, kur pastāv izklaides un transporta iespējas, kā arī ar drošības līmeni, pilnīgi izslēdzot vēlmi mājokli meklēt mikrorajonos. Apkalpojot šo klientu grupu, novērots, ka viena studenta mājokļa īrei paredzētais budžets ir 300 EUR, pret ko tiek prasīts labiekārtots un mēbelēts dzīvoklis ar izolētām istabām. Ārvalstu studentiem apvienojoties un kopīgi īrējot vienu dzīvokli, to kopējais mēneša budžets var būt līdz pat 1000 EUR, kas vairākkārt pārsniedz vietējo iedzīvotāju maksātspēju, uzsver DZ. BĒRZIŅŠ.

 

Lai gan dzīvokļu īres tirgus aktivitāte, ko izraisīja ārvalstu studentu pieplūdums, sākās jau jūnija sākumā, kad interesentiem bija lielākas izvēles iespējas un pievilcīgākas cenas, dzīvokļu meklētāju skaits septembrī tikai audzis. Rīgas Stradiņu universitātes ārējo sakaru organizatore Simona Gurbo atzīst: “Ārvalstu studenti septembrī uzsāk studijas, taču retais jau laicīgi spējis nodrošināt sev dzīvesvietu. Septembra sākumā izveidojās situācija, ka tikai 20% ārvalstu studentu bija atraduši pastāvīgu dzīvesvietu studiju periodam.”

 

Dzīvojamo telpu īres tirgus deficītu ir veicinājis arī vērienīgs pieprasījums pēc dzīvokļiem, kuru mēneša īres maksa sasniedz pat 2500 EUR. Vēstniecību darbinieki, lielu uzņēmumu vadošie darbinieki un ārvalstu pilsoņi, kas pārcēlušies uz dzīvi Latvijā, ir tas klientu segments, kas meklē dzīvokļus Rīgas centrā vai mierīgākā vietā - Rīgas klusajā centrā. Pieprasījuma pazīmes liecina, ka šādiem cilvēkiem nepieciešami kvalitatīvi, mēbelēti dzīvokļi ar koptu kāpņutelpu un autostāvvietas iespējām. “Tirgus tendences norāda, ka šādu īpašumu nonākšana īres tirgū notiek arvien retāk, tā kā tie visbiežāk tiek nodoti ilgtermiņa īrei, veidojot minēto iztrūkumu,” stāsta Dz. Bērziņš.

 

Neskatoties uz lielo dzīvokļu pieprasījumu, šis gads nav nesis pozitīvu ietekmi uz privātmāju īres tirgu, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Aktivitāte ir acīmredzami samazinājusies augsto cenu dēļ, atzīst Dz. Bērziņš. Arī privātmāju nodošana ilgtermiņa īrei nevairo to privātmāju nokļūšanu īres tirgū, kuru cena īrniekiem būtu pieņemama. Kvalitatīvu māju īres cena īpašumam ar 300 m² dzīvojamo platību šobrīd ir ap 2500 EUR mēnesī, kas ir augsta cena, kuru var atļauties tikai retais, bet mājās dzīvot gribētāju ir daudz. Līdz ar to iespējams attīstīt ekonomisko privātmāju īres tirgu, kur potenciālā cena ir no 1000 līdz 1300 EUR. Šī gada tendences rāda, ka lielākais privātmāju pieprasījums īrei ir Daugavas kreisajā krastā - pieprasītākie rajoni ir Mārupe, Piņķi un to apkārtne.


23.09.2013.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
4 ist., 2 no 4 st., 88 m2
Rīga, Teika
240 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
3 ist., 3 no 5 st., 78 m2
Rīga, Centrs
500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
560 m2
Rīga, Centrs
10 080 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē biroju
3 st., 161 m2
Rīga, Čiekurkalns
1 120 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu