+371 6736 5555

Biroju telpu piedāvājums strauji sarūk

  • Rudens atnākšana ir ieviesusi pārmaiņas biroju nomas tirgū. Līdz ar atvaļinājumu laika beigām un mācību iestāžu darbības atsākšanos ir novērojama aktivitātes palielināšanās. Kaut arī nomniekiem arvien biežāk nākas saskarties ar ierobežotas izvēles iespējām, biroju telpu piedāvājums joprojām ļauj izšķirties par labāko un piemērotāko telpu risinājumu. Lai gan biroju telpu piedāvājums turpina sarukt, ekonomiskā aktivitāte un Latvijas attīstības perspektīvas eiro zonas ietveros tuvākajos gados nekustamo īpašumu attīstītājiem nedos pamatojumu jaunu biroju ēku būvniecībai, uzskata ARCO REAL ESTATE komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs.


Kā liecina ARCO REAL ESTATE biroju telpu nomas tirgus pārskats par 2013. gada 3. cetruksni, šobrīd biroju telpu nomas tirgum Rīgā tiek piedāvātas A un B klases nomas platības vairāk kā 500 000m² apmērā 65 biroju centros. A klases ēkās atrodas ap 20% iznomājamu un brīvu biroja platību. Tā kā vairums no A klases ēkām tiek izmantotas komercbanku vajadzībām, iespējas nomāt šīs klases biroja telpas ir limitētas, tādēļ nomniekiem kā alternatīva tiek piedāvātas B klases biroju telpas ar augstu tehnisko nodrošinājumu. Pretstatā A klases biroju telpām šādam piedāvājumam ir mazāk veiksmīgs ēku novietojums.

 

G. Kanenbergs norāda, ka Rīgā vairāki A klases biroju kvartāli ir tapšanas stadijā, tādēļ sagaidāms tieši šīs klases komerctelpu piedāvājuma pieaugums; par perspektīvāko projektu var tikt uzskatīta Skanstes ielas komercapbūve, kā arī Ķīpsalas daļa, kur jau esošo “Saules akmeni” drīzumā papildinās biznesa centrs “Z-Towers”, lai gan vēl joprojām nav pilnīgas pārliecības, vai šajā projektā tiks iekļautas arī biroju platības. Attīstības procesā atrodas arī Rīgas centrālajā daļā izvietotie biroju telpu projekti.

 

Eksperts prognozē, ka tuvākā pusgada laikā tāpat sagaidāms papildus biroju telpu piedāvājuma palielinājums 50 000m² apmērā, kad ekspluatācijā tiks nodota Valsts ieņēmuma dienesta jaunā ēka Talejas ielā 1. Pārejot uz jauno ēku, tiks atbrīvotas VID struktūrvienību telpas četrpadsmit dažādās vietās, tādējādi biroju nomas tirgū būs pieejamas dažādas klases un apdares līmeņa platības, no kurām lielākā daļa atrodas Rīgas centrā.

 

ARCO REAL ESTATE apkopotā statistika liecina par to, ka pieprasītākās biroju platības nepārsniedz 150m². Augstākās klases biroja telpas pārsvarā pieprasa uzņēmumi, kuros tiek nodarbināti vismaz desmit cilvēki, taču C klases telpas iecienījuši dažādu nozaru uzņēmumi, uzsākot uzņēmējdarbību ar pāris darbiniekiem, vai arī uzņēmumi, kuriem ierobežotais budžets vai ekonomiski izdevīgais novietojums neļauj pāriet uz A vai B klases telpām. B klases nomas platības visbiežāk meklē dažādi konsultāciju vai tirdzniecības uzņēmumi, kuri nav apmierināti ar esošo telpu tehnisko stāvokli.

 

Savukārt lielās biroju nomas platības, kas pārsniedz 800m², visbiežāk pieprasa starptautiskas kompānijas, kuru nodarbošanās pārsvarā saistīta ar finanšu starpniecības, apdrošināšanas vai IT pakalpojumu sniegšanu. Arī zvanu apkalpošanas uzņēmumu interešu lokā ir minēto platību biroju telpas. Tāpat ARCO REAL ESTATE pārstāvis piebilst, ka, viņaprāt, ka nomnieku pāriešana uz mazāku platību vai zemākas klases birojiem turpināsies vismaz turpmākos trīs gadus, šāda tendence saistīta ar lēno valsts ekonomisko situāciju un nomnieku izdevumu optimizēšanu.

 

“Arvien biežāk novērots, ka Rīgā esošajās biroju ēkās nav brīvu telpu vai nomas piedāvājums sarucis, piemēram, A un B klases ēkās brīvo telpu skaits ir samazinājies līdz 7 - 12% no iznomājamo biroju kopskaita atkarībā no vietas. Tajā pat laikā A un B klases biroju ēku īpašniekiem nerodas grūtības ar nomnieku piesaisti tādām telpām, kuru platība nepārsniedz 150m²,” stāsta G. Kanenbergs.

 

Vislielākais brīvo telpu īpatsvars joprojām sastopams nerenovētās padomju laika biroja celtnēs vai industriālos kompleksos ar nepietiekamu apdares līmeni: C klases biroja telpās brīvo telpu īpatsvars ir no 19 līdz 29%.

 

C klases brīvo telpu īpatsvars ļauj ilgtermiņa nomniekiem iegūt salīdzinoši lētas biroju platības, pirms tam pašiem veicot nepieciešamos uzlabojumus. Dažkārt telpu īpašnieki saskata iespēju daļēji vai pilnībā kompensēt nomnieka veiktos ilgtermiņa ieguldījumus telpu uzlabojumos.

 

3. ceturksnī tika novērots minimāls nomas maksu pieaugums. No nomas maksu aktīvākas paaugstināšanas biroju telpu īpašniekus attur pārliecības trūkums, ka nomnieki spēs nokārtot saistības apkures mēnešos. Arī īpašnieku nevēlēšanās piedzīvot biežu nomnieku rotāciju bremzē nomas cenu kāpumu.

 

A klases telpām atsevišķos gadījumos nomas maksa var būt augstāka par 20 EUR/m², taču vidēji nomas maksa ir 12 - 15 EUR/m² ar gada vidējo nomas maksas pieaugumu 7 - 8% robežās, savukārt par B klases telpām darījumi šajā laika posmā notika par 7 - 8 EUR/m² ar vidējo nomas maksas pieaugumu 5 - 7%, skaidro ARCO REAL ESTATE speciālists.

 

G. Kanenbergs, izklāstot biroju telpu nomas tirgus tendences, atzīst: “Samazinoties brīvo telpu skaitam, šobrīd samazinās arī nomas darījumu skaits. Veidojas lielo biroju nomas platību trūkums. Turklāt, nekustamo īpašumu attīstītājiem vēl joprojām nav pārliecības, ka pieprasījums pēc biroja telpām nākotnē būs stabils un prognozējams, tādēļ jaunu projektu skaits tuvāko gadu laikā būs limitēts.”

 

Biroju telpu nomas tirgus pārskats par 3. ceturksni apskatāms šeit >>


20.11.2013.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod zemi privātajai apbūvei
1295 m2
Garkalnes novads, Berģi
89 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē māju
5 ist., 2 st., 243 m2
Rīga, Bieriņi
1 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 120 m2
Rīga, Zolitūde
600 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē tirdzniecības telpas
3 st., 400 m2
Rīga, Zolitūde
2 000 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu