+371 6736 5555

Brīvo telpu īpatsvars Rīgas centra iepirkšanās ielās nepārsniedz 7 – 8%

  • Šis gads iesācies ar novērojamu situācijas uzlabošanos tirdzniecības platību nomas tirgū. Var secināt, ka krīzi izturējušie tirdzniecības uzņēmumi ir mācījušies no savām kļūdām, palikuši vērīgāki, analizējot pircēju vajadzības


Brīvo telpu īpatsvars Rīgas centra iepirkšanās ielās nepārsniedz 7 – 8%

 

„Šis gads iesācies ar novērojamu situācijas uzlabošanos tirdzniecības platību nomas tirgū. Var secināt, ka krīzi izturējušie tirdzniecības uzņēmumi ir mācījušies no savām kļūdām, palikuši vērīgāki, analizējot pircēju vajadzības", informē ARCO REAL ESTATE komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs.

 

Augstāko nomas maksu tirdzniecības platības aizņem maksātspējīgākas industrijas pārstāvji (aptiekas, restorāni, apģērbu veikali), kuri spēj piedāvāt klientiem pastāvīgi ko jaunu savā segmentā. Tas bieži vien tiek panākts ar dažādām mārketinga akcijām vai piedāvājumiem, lai klients justos gaidīts. Kvalitatīvs piedāvājums un tirgum atbilstoša stratēģija ir svarīga biznesa sastāvdaļa, kas nodrošina patstāvīgu klientu plūsmu, tādējādi radot ilgtspējīgāku darbības modeli.

 

Šobrīd tirdzniecības telpu nomas tirgū ir novērojama pavisam neliela nomnieku mainība, kas varētu liecināt gan par telpu nomnieku spēju adaptēties tirgus situācijai, gan par klientu apmierinātību par sniegtiem pakalpojumiem vai precēm. Runājot par Rīgas centra vadošo iepirkšanās ielu posmiem, brīvo telpu īpatsvars nepārsniedz 7-8%. Tas salīdzinoši ir ļoti labs rādītājs, kas varētu tuvākā nākotnē veicināt nomas maksas pieauguma tendenci līdz 5-7% gadā. Nomas maksas centrālajā Rīgas pilsētas daļā šobrīd svārstās vidēji no 14 līdz 25 EUR/m², kas ir atkarīgs no telpu novietojuma un platības. Vecrīgas telpām ir lielāka nomas maksas līmeņa amplitūda, kas svārstās no 8 EUR/m² līdz 40 EUR/m², jo ir izteiktāka tendence tirdzniecības telpām atrasties arī puspagrabos vai savukārt augstāko nomas maksu telpām - aktīvo gājēju ielu posmos, kur ir liels tūristu klientu īpatsvars.

 

„Pieprasītākās tirdzniecības telpas ir platībās no 70 līdz 150m², jo vairumam nomnieku šāds apjoms ir pietiekošs, lai spētu telpās izvietot piedāvājamo preci vai, piemēram, sniegtu ēdināšanas pakalpojumus. Tas daudziem ir optimāls telpu izmērs, lai spētu nodrošināt pietiekošu klientu plūsmu, nosegtu ikmēneša maksājumus un gūtu peļņu", skaidro G.Kanenbergs.

 

Lielāku telpu nomniekiem, kas nomā vairāk kā 300m², ir daudz aktīvāk jāplāno piedāvājums, lai spētu nodrošinātu pietiekamu klientu interesi. Joprojām tieši lielāko telpu nomniekiem ir lietoto apģērbu veikali, kas vērsti uz zemas cenas produkciju. Vēl aizvien Latvijā ir ļoti liels pircēju īpatsvars, kas svara kausos cenai dod lielāku svaru nekā iegādājamās preces vai saņemtā pakalpojuma kvalitātei. Iedzīvotāju pirktspēja vēl joprojām vēl ir zema, bet, spriežot pēc CSB apkopotiem Konjunktūras rādītājiem, pircēju optimisms salīdzinājumā pret iepriekšējā gada posmu ir būtiski pieaudzis. Lai arī IKP un darba algām ir vērojams pieaugums, negatīvi uz pircēju pirktspēju attieksies degvielas un tādējādi transporta izmaksu sadārdzinājums.

 

Papildu informācija:

Guntis Kanenbergs

ARCO REAL ESTATE

Komercnodaļas vadītājs

Tālr. 2863 2211

guntis.kanenbergs@arcoreal.lv

www.arcoreal.lv ;


16.04.2012.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
5 ist., 2 no 3 st., 135 m2
Jūrmala, Melluži
270 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 6 st., 140 m2
Rīga, Klusais centrs
500 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 2 no 3 st., 235 m2
Rīga, Klusais centrs
2 850 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 42 m2
Rīga, Centrs
800 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu