+371 6736 5555

Nomai piedāvāto tirdzniecības telpu īpatsvars tuvajā Rīgas centrā nepārsniedz 12%, Vecrīgā 8%

  • „Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, 2011.gada pavasaris ir zīmīgs gan ar tirdzniecības telpu limitētu piedāvājumu aktīvajās centra un Vecrīgas ielās, gan ar ātrāku lēmumu pieņemšanu no nomnieku puses meklējot jaunās telpas”, informē ARCO REAL ESTATE komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs.


Nomai piedāvāto tirdzniecības telpu īpatsvars
tuvajā Rīgas centrā nepārsniedz 12%, Vecrīgā 8%

 

Tirdzniecības telpas

 
„Salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, 2011.gada pavasaris ir zīmīgs gan ar tirdzniecības telpu limitētu piedāvājumu aktīvajās centra un Vecrīgas ielās, gan ar ātrāku lēmumu pieņemšanu no nomnieku puses meklējot jaunās telpas", informē ARCO REAL ESTATE komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs. Līdz ar tūrisma un siltās sezonas tuvošanos vispieprasītākās tirdzniecību telpu sektorā aprīlī bija tieši telpas ēdināšanas uzņēmumiem, kas pēc ARCO REAL ESTATE datiem sastādīja 71% no visiem tirdzniecības telpu pieprasījumu skaita. Ēdināšanas uzņēmumu telpu pieprasītākās atrašanās vietas ir Vecrīgas aktīvākās gājēju ielas vai tādas, kas atrodas netālu no tūristu apskates vietām. Pieprasītāko telpu nomas maksu līmenis svārstās vienā no zemākiem nomas tirgus punktiem – Vecrīgas aktīvākajās gājēju ielās no 15 līdz 36 EUR/m². Nomai piedāvāto tirdzniecības telpu īpatsvars tuvajā Rīgas centrā nepārsniedz 12%, Vecrīgā 8% no kopējo tirdzniecības telpu īpatsvara.


Divas trešdaļas no visiem komerctelpu iegādes pieprasījumiem ir tirdzniecības telpām Rīgas centrā vai Vecrīgā. Raksturīgākā tirdzniecības telpu iegādes cena 1300 līdz 1500 EUR/m², kas atbilst vidējam Rīgas centra nomas maksu ienesīgumam.

 

Biroja telpas

 
Šobrīd ir novērojama pastiprināta interese par kvalitatīviem un neliela izmēra birojiem, kas izskaidrojama joprojām gan ar budžeta samazināšanu, gan ar nepieciešamību pēc augstākas klases telpām. Pakāpeniski samazinoties B+, A klases biroju telpu piedāvājumam ar salīdzinoši mazām platībām, t.i. līdz 100m², papildus esošam pilna servisa biroja telpu iznomāšanas piedāvājumam nomas tirgū ienāk jauni tirgus spēlētāji - starptautiskā kompānija Regus, ar plašāku piedāvājumu, kā, piemēram, nepieciešamo biroja telpu rezervāciju kādā no kompānijas piedāvātiem birojiem, kas atrodas vairāk kā 80 pasaules valstīs.


Interese par biroju telpu iegādi Aprīlī bija salīdzinoši zema. Pircējus interesē galvenokārt salīdzinoši lielas platības biroju iegāde, kas pārsniedz 1000m². Par iegādi interesējas tādi uzņēmumi, kuriem ir pieejami finanšu resursi un ilgtermiņā vēlas ieekonomēt uz iespējamo nomas maksu palielināšanos. Šobrīd, kad nekustamo īpašumu cenas ir ar nelielu augšupejošu tendenci, ir pareizais laiks izvērtēt pārdošanas piedāvājumā esošos īpašumus.

 

Noliktavas un ražošanas telpas

 
Rīgā un tās apkārtnē neapkurināmo noliktavas telpu nomas piedāvājums būtiski pārsniedz pieprasījumu. Nomas maksas faktiski nav būtiski mainījušās kopš iepriekšējā gada attiecīgā laika perioda. „Apkurināmo noliktavas telpu tirgus situācija ir uzlabojusies, brīvo noliktavu platību skaitam ir tendence samazināties", secina G.Kanenbergs. Raksturīgākie pieprasījumi bieži ir kombinācijā ar nepieciešamību pēc blakus esoša biroja. Svarīgi faktori industriāliem objektiem ir novietojums un piebraucamo ceļu kvalitāte. Novietojums bieži tiek meklēts vietā, kas ir netālu no sadarbības partneriem vai pasūtījumu objektiem, kas ļautu ieekonomēt uz transporta izmaksām nākotnē. Jāsaka, ka brīvu kvalitatīvu noliktavas telpu starp Rīgu un citām lielākām Latvijas pilsētām uz stratēģiski izdevīgiem ceļiem piedāvājums ir nepietiekošs.

 

Komerczemes

 
Komerczemju tirgus segmentā, neskatoties uz siltāka laika iestāšanos, pieprasījums nav būtiski palielinājies. „Šobrīd nemainīgi augsta interese ir par 3000-5000m² zemes gabaliem ar dzīvokļu ēku celtniecības izmantošanas mērķi un iespējamo ēku stāvu augstumu līdz 5 stāviem", informē G.Kanenbergs. Pieprasītākie Rīgas pilsētas teritorijā ir zemes gabali dzīvokļu ēku celtniecībai ar sakoptu un apzaļumotu apkārtni ar izveidotu infrastruktūru – bērnudārzu, skolu, pārtikas lielveikalu tuvākā apkaimē. Pieprasīto īpašumu cenas līmenis atkarīgs no minēto zemes gabalu novietojuma pilsētā, apkārtējās vides stāvokļa, uzlabojumu esamības un komunikāciju izveidošanas izmaksām.

 

Papildu informācija:
ARCO REAL ESTATE
Guntis Kanenbergs
Brīvības ielā 39, Rīga, LV 1010, Latvija
+371 6736 5555
+371 2863 2211
www.arcoreal.lv ;;


19.05.2011.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
2 ist., 3 no 4 st., 67 m2
Rīga, Ziepniekkalns
146 500 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod māju
3 ist., 1 st., 120 m2
Limbažu novads, Skulte
47 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 1 no 4 st., 75 m2
Rīga, Teika
195 800 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu