+371 6736 5555

Joprojām zema aktivitāte jauno projektu tirgū

  • Janvāris, 2008. Situācija jauno mājokļu tirgū vairs neizsauc sajūsmu ne no attīstītāju, nedz arī no pircēju puses. Vairāki uzsāktie jaunie projekti tiek apturēti, esošos popularizē, piedāvājot pircējiem dažādus bonusus


Situācija jauno mājokļu tirgū vairs neizsauc sajūsmu ne no attīstītāju, nedz arī no pircēju puses. Vairāki uzsāktie jaunie projekti tiek apturēti, esošos popularizē, piedāvājot pircējiem dažādus bonusus, tā secināts nekustamo īpašumu kompānijas „Arco Real Estate” veiktajā nekustamā īpašuma tirgus oktobra apskatā.
 
Rīgā oktobrī kopumā pārdošanā tika pieteikti pavisam 3 jaunie dzīvojamo māju projekti, kas ir par 1 projektu vairāk, nekā septembrī, kad tika pieteikts rekordzems jauno projektu skaits – tikai 2. Ārpus Rīgas jauno projektu skaits kopā sasniedz piecus – viens jaunais projekts pieteikts Jūrmalā, viens Mārupē un trīs Salaspilī.
 
Salīdzinot oktobra datus ar jūlija un augusta datiem, kad attiecīgi jūlijā tika pieteikti 6 jaunie projekti, augustā – 7, var secināt, ka aktivitāte jauno projektu tirgū joprojām ir zema - attīstītāji ir piesardzīgi, rūpīgāk analizē un izvērtē tirgus iespējas, pieprasījumu un jauno projektu ienesīgumu. Tā, piemēram, daudzi mazie attīstītāji ir jau atteikušies no saviem sākotnējiem plāniem celt daudzdzīvokļu mājas Rīgas mikrorajonos, ko var izsecināt no pieaugošo zemes pārdošanas sludinājumu skaita ar jau izstrādātiem projektiem daudzdzīvokļu māju celtniecībai. Savukārt arī lielie attīstītāji, ņemot vērā esošo situāciju tirgū, ir nolēmuši apturēt dažu jauno projektu celtniecību. Turklāt, jauno projektu attīstītāji, lai stimulētu pircējus iegādāties jaunu mājokli, dāvanā piedāvā dažādus bonusus un dāvanas, piemēram, autostāvvietu, sadzīves tehniku, virtuves iekārtu u.c. lietas, kuru vērtība mērāma vairākos tūkstošos EUR, vai arī, piemēram, iegādājoties jaunu privātmāju Mārupē, dāvanā iespējams saņemt jaunu automašīnu.
 
Arī bankas, samazinoties iedzīvotāju skaitam, kas ņem kredītu, sāk piedāvāt dažādas dāvanas ar nosacījumu, ka klients hipotekāro kredītu slēgs šajā iestādē, piemēram, LCD televizoru, vai arī iespēju hipotekāro kredītu nokārtot bez maksas.
 
Pavisam kopumā oktobrī tika pieteiktas 69 dzīvojamās vienības, kas ir viszemākais rādītājs pēdējo 3 mēnešu laikā. Tā, piemēram, oktobrī, salīdzinot ar jūliju, tika pieteikts par 204 dzīvojamām vienībām mazāk, salīdzinot ar augustu – par 95% mazāk, bet, salīdzinot ar septembri – par 8% mazāk. Vērojot pēdējo mēnešu tendences, jauno projektu attīstītāji arvien biežāk izvēlas celt projektus ar nelielu dzīvokļu skaitu – visos jaunajos projektos dzīvokļu skaits nepārsniedz 30 vienības, līdzīga situācija viedojās arī septembrī, kad maksimālais dzīvokļu skaits jaunajā projektā bija 45, un augustā, kad pieteiktajos jaunajos projektos dzīvojamās vienības nepārsniedza 28 dzīvokļus. Tādējādi attīstītāji mēģina sevi pasargāt no riska esošajā situācijā, kad ir mazinājusies pircēju aktivitāte un ir ierobežots iedzīvotāju daudzums, kuri var atļauties iegādāties sev jaunu dzīvokli.
 
Oktobrī kopumā tika pieteikti 2 projekti ar pilnu, bet 1 ar balto apdari. Kā vēl viena jauna tendence parādās jauno projektu pieteikšana ar pilnu apdari, piemēram, pēdējos 4 mēnešos tika pieteikti 6 projekti ar balto, bet 12 ar pilnu apdari. Šāda tendence izskaidrojama ar pircēju kvalitātes prasību pieaugumu, kā arī iespējām to pircēju vidū, kuri pašreizējos kreditēšanas apstākļos var iegādāties dzīvokli - ienākumi ir tik lieli, ka tie var iegādāties dzīvokli jau ar pilnu apdari.
 
Kā vēl viena pircēju grupa ir iedzīvotāji, kas labprātāk iegādājas dzīvokļus ar pilnu apdari, ir tie, kas pārdod savu veco dzīvokli, lai iegādātos jaunu, jo iepriekšējo periodu tendences rādīja, ka liela daļa pircēju, iegādājoties dzīvokli jaunajā projektā, veco joprojām paturēja īpašumā, līdz ar to nodrošinot sev dzīves vietu, kamēr jaunajā ritēja remontdarbi.
 
Oktobrī Rīgas mikrorajonos jaunajos projektos ar balto apdari cenas svārstījās no 1350 līdz 2100 EUR/m², vidēji maksājot 1900 EUR/m², bet ar pilnu apdari no 2000 līdz 2700 EUR/m², vidēji maksājot 2300 EUR/m².
 
Dzīvokļus Rīgas centrā pārdod pārsvarā ar pilnu apdari; cenas šajā kategorijā svārstījās no 2600-4300 EUR/m², vidēji maksājot ap 3500 EUR/m².
 
Salīdzinot pieteiktos projektus mikrorajonu līmenī, var novērot iepriekšējo periodu tendences – tiek attīstīts Rīgas centrs un populārākie mikrorajoni – Pļavnieki, Iļģuciems, Purvciems. Tā, piemēram, pēdējo 4 mēnešu laikā tika pieteikti 3 projekti Pļavniekos, 1 projekts Purvciemā, 2 projekti Juglā, 2 projekti Iļģuciemā, 1 projekts Čiekurkalnā un 6 projekti centrā.
 
Ja salīdzina tipiska dzīvokļa cenu Rīgas rajonā ar tipisku jaunā dzīvokļa cenu Rīgas mikrorajonos, tad atšķirība ir vidēji 30% un nav īpaši mainījusies kopš šā gada sākuma. Savukārt cenu atšķirība starp tipisku dzīvokli Pierīgas reģionā un neremontētu sērijveida dzīvokli ir vidēji par 4% augstāka. Rīgas rajonā, salīdzinot pēdējo 4 mēnešu datus ar šā gada pirmā pusgada datiem, var redzēt, ka ir samazinājusies jauno projektu cenu gan augšējā, gan apakšējā robeža, respektīvi, ja pirmajā pusgadā cenas jaunajiem projektiem Rīgas apkārtnē ar balto apdari svārstījās no 1200-1800 EUR/m², tad pēdējo 4 mēnešu laikā šī cena svārstījās no 1100-1600 EUR/m², vidēji maksājot 1400 EUR/m², bet ar pilnu apdari no 1300-2100 EUR/m², vidēji maksājot 1700 EUR/m².

01.11.2007.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Centrs
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 4 no 6 st., 170 m2
Rīga, Vecrīga
2 500 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 5 st., 108 m2
Rīga, Centrs
258 240 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 2 no 3 st., 61 m2
Carnikavas novads, Carnikava
51 000 EUR
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu