+371 6736 5555

Dzīvokļu tirgus augs un attīstīsies

  • Februāris. „Arco Real Estate” eksperti prognozē, ka 2006.gadā dzīvokļu cenas turpinās pieaugt 10 – 20 % robežās, ja vien būtiski nemainīsies hipotekāro kredītu procentu likmes, kas gan eiro, gan latos 2005.gadā ir bijušas rekordzemā līmenī.


Jau piekto gadu pēc kārtas „Arco Real Estate” sniedz koncentrētu informāciju par tirgus attīstības tendencēm, kas apkopota „Latvijas Nekustamā īpašuma tirgus pārskatā”. Gada pārskatā atrodamas arī prognozes par tirgus attīstību 2006.gadā, kas šobrīd ir aktuāls jautājums ievērojamai sabiedrības daļai. Plašāka informācija par „Arco Real Estate” ekspertu prognozēm tika prezentēta preses konferencē š.g. 16.februārī. Preses konferences ietvaros tika rīkota arī diskusija, kurā savu viedokli izklāstīja un uz konferences apmeklētāju jautājumiem atbildēja Arco Development rīkotājdirektors Viktors Savins, Arco Real Estate Valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits un Nekustamā īpašuma vērtēšanas daļas vadītājs Māris Laukalējs.
 
„Arco Real Estate” eksperti prognozē, ka 2006.gadā dzīvokļu cenas turpinās pieaugt 10 – 20 % robežās, ja vien būtiski nemainīsies hipotekāro kredītu procentu likmes, kas gan eiro, gan latos 2005.gadā ir bijušas rekordzemā līmenī. Taču nevar noliegt, ka nekustamo īpašumu tirgus Latvijā būs ievērojami atkarīgs no Latvijas Bankas un Eiropas Centrālās bankas noteiktajām likmēm. Cenas turpinās pieaugt visa veida dzīvokļiem, ko galvenokārt nosaka augstā inflācijas prognoze 2006.gadam.
 
Pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos joprojām ir ļoti augsts, un topošie projekti nespēj šo pieprasījumu apmierināt. Rīgā jauno mājokļu skaits uz 1000 iedzīvotājiem ir daudz zemāks nekā ES (vidēji ES tas ir 5 – 10 jauni mājokļi uz 1000 iedzīvotājiem). Savukārt sasniegt ES līmeni tuvākajā laikā nespēsim, jo vietējām būvorganizācijām trūkst jaudas, kvalificēta darbaspēka, kura deficīts un algu pieaugums turpinās palielināt vidējās būvizmaksas.
 
Šobrīd jauno mājokļu tirgū novērojamas izmaiņas arī dzīvokļu apdarē, ar kādu tie tiek piedāvāti pircējiem. Arvien vairāk dzīvokļi tiek piedāvāti ar pilnībā pabeigtu iekšējo apdari. Šāda tendence tirgū iezīmējās jau pagājušajā gadā, taču joprojām jaunie dzīvokļi ar pilnu iekšējo apdari Latvijā tiek piedāvāti mazāk nekā, piemēram, Igaunijā. Nekustamā īpašuma vērtēšanas daļas vadītājs Māris Laukalējs uzskata, ka nākotnē attīstītāji būs ieinteresēti pārdot pilnībā pabeigtus dzīvokļus, jo to cena ir lielāka, bet pasūtot iekšējo apdari ar pārējiem būvdarbiem rodas iespēja ietaupīt. Šādam piedāvājumam jābūt pievilcīgam arī dzīvokļu pircējiem, kuriem tādā veidā rodas iespēja izvairīties no problēmām, kas saistītas ar remontdarbu veikšanu.
 
Lielais pieprasījums pēc dzīvokļiem ietekmē arī sērijveida dzīvokļu cenas, kuras 2005.gada laikā kāpušas pārsteidzoši strauji un nu jau cena par 1 kvadrātmetru ir pietuvinājusies jauno dzīvokļu kvadrātmetra cenai. Kad situācija mainīsies un jauno mājokļu piedāvājums palielināsies, pirmās izmaiņas būs manāmas otrreizējā tirgū. Otrreizējie dzīvokļi vairs nebūs tik pieprasīti, līdz ar to šie dzīvokļi zaudēs vērtību attiecībā pret jaunajiem mājokļiem - pieaugs cenu starpība starp dzīvokļiem sērijveida ēkās un dzīvokļiem jaunajos projektos.
 
Sērijveida dzīvokļu cenu kāpums Latvijas reģionu pilsētās veicina projektu attīstītāju interesi par jaunu dzīvokļu māju celtniecību ārpus Rīgas un Rīgas rajona. Pašlaik sērijveida dzīvokļu cenas pieaug Jelgavā, Siguldā, Cēsīs, Valmierā un citās Latvijas pilsētās, tādēļ jau šobrīd vairāki nekustamo īpašumu projektu attīstītāji šajās pilsētās investē jaunu namu būvniecībā.
 
Nekustamā īpašuma vērtība un līdz ar to īpašumu cenas varētu samazināties tikai tad, ja tirgu vienlaicīgi ietekmētu sekojoši riska faktori: būtisks kredītprocentu likmju pieaugums (vairāk par 3%), būtiska iedzīvotāju ienākumu līmeņa samazināšanās, straujš piedāvājuma pieaugums (jaunās celtniecības apjomi) un subjektīvi faktori, piemēram, baumas. Taču šo riska faktoru iespējamība ir salīdzinoši neliela. Lielāku uzmanību vajadzētu pievērst tirgu „stabilizējošiem faktoriem”: ES apstiprinātais finansējums Latvijai, ienākumu līmeņa pieaugums, vidējās dzīvojamās platības uz vienu iedzīvotāju zemais līmenis, jaunās celtniecības un remontdarbu izmaksu pieaugums, kā arī „inflācijas pieaugums”.

21.02.2006.

Jaunākie piedāvājumi

Lasīt vairāk >
Pārdod māju
5 ist., 2 no 3 st., 135 m2
Jūrmala, Melluži
270 000 EUR
Lasīt vairāk >
Pārdod dzīvokli
3 ist., 3 no 6 st., 140 m2
Rīga, Klusais centrs
500 000 EUR
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
4 ist., 2 no 3 st., 235 m2
Rīga, Klusais centrs
2 850 EUR / mēn.
Lasīt vairāk >
Izīrē dzīvokli
2 ist., 4 no 5 st., 42 m2
Rīga, Centrs
800 EUR / mēn.
X

Nesen apskatītie objekti

&laqo; »
X

Pārdot vai iznomāt objektu